13 Aralık 2012 Perşembe

Bitkisel Ürünlerin Yararları ve Zararları

Bugün birçok tarımsal ürünün sadece besin alımında değil aynı zamanda ilaç sanayinde kullanıldığı da bilinmektedir. Bu ürünler tarım üreticileri tarafından çeşitli yollar ile elde edilebildiği gibi bitkinin çeşitli yerlerinden de elde edilebilir. Genellikle bu gibi tarım ürünleri son dönemlerde yaygın olarak bitkisel ilaçlar içerisinde yer almaktadır. Bu ilaçları kullanım alanları ve elde ediliş yollarına göre şu şekilde inceleyebiliriz.
Bitkisel içerikli ilaç ya da ürünlerin tamamı, bitkinin kök, gövde, yaprak ya da çiçeklerinden elde edilmektedir. Elde edilen ürünlerin, bitkinin hangi kısmından alındığı yoğunluğu açısından önemlidir. Bitki çeşitleri de etken maddeleri olarak farklı içeriklere sahiptir. Ayrıca bitkilerin yetiştirilmiş oldukları bölgeler ve hasat zamanları da içlerinde bulunan maddelerin miktarını ya da yoğunluğunu belirlemektedir. Örneğin ülkemizde birçok noktada bitkisel çay üretimi yapılmaktadır. Belirli bir miktara kadar vücut bu çaylara karşı herhangi bir tepki göstermese de aşırı tüketim sonucu vücudun kalıcı ya da geçici hasarlar görmesi mümkün olabilir.
Bu gibi zararların temel sebebi, bitkiler üzerinde yetiştirilme sırasında her hangi bir dozaj ayarının yapılamayacak olmasıdır. Örneğin demlemiş olduğunuz çayı ne kadar az kullanırsanız kullanın, çayın içerisinde yer alan etken madde miktarını tahmin edemezsiniz. Bitkisel ilaçlarda ise durum biraz daha farklıdır. Bitkisel ilaçlarda kullanılan madde miktarı ve etkileri belirlidir. Yani bitkiler doğal olsa da tamamen yararlıdır düşüncesi yanlıştır. Bitkisel ilaçların ya da çayların mutlaka doktor gözetiminde kullanılması gerekmektedir. Bugün uyuşturucu madde yapımında kullanılan ürünlerinde bitki olduğunu unutmayın.
Günümüzde ise diyetlerde ve kilo verme programlarında sıkça kullanılan bitkisel ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçların hangi açıdan ne kadar etkili olduğu yeterince bilinmemektedir. Kilo vermek için yardımcı ürünler arasında yaygın olarak kullanılan HCG hormon diyeti onaylanmış tıbbi bir diyet değildir. Bu hormon diyeti, FDA tarafından onay alamadığı gibi laboratuar ortamında yapılmış bir çalışmada bulunmamaktadır. Kişilerde bu yöntemin kilo verdirici sebeplerinden birisi, az miktarda kalori alınması ve düzensiz beslenme biçimidir. HCG yan etkileri olarak baş ağrısı mide bulantısı gibi etkileri gösterebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder